Veel aandacht ging in de uitvaart pop up uit naar de natuurlijke kisten, manden en wades die ik daar verzameld had om een beeld te geven van de mogelijkheden voor een natuurlijk en duurzaam afscheid. Met name de Pu-rest waar je in zijligging, foetushouding, in ligt, trok veel bekijks. Deze is ontworpen door Suzan van der Schenk. Tijdens haar ziekte, bedacht ze dat zij liever op haar zij begraven wordt dan op haar rug. Slapen deed ze het liefst op haar zij, we komen in foetushouding op de wereld. Waarom zullen we deze niet in dezelfde houding verlaten? Dat voelde voor Suzan logischer en beter dan op haar rug, dus zo gezegd, zo gedaan, de Pu-rest was geboren. Het is al een tijdje mijn favoriet. Zelf slaap ik ook op mijn zij en ik vind soms opbaringen op de rug, met de handen ineen gevouwen, onnatuurlijk aandoen.
In de uitvaart pop up heb ik veel mensen horen zeggen dat ze de Pu-rest willen als het zover is, maar er was op basis van de natuurlijke kisten, manden en wades ook veel vraag naar wat er nog meer mogelijk is. Daarom hier een greep uit de vele mogelijkheden. Alle natuurlijke kisten, manden en wades die ik hier heb verzameld hebben in ieder geval één ding gemeen, ze zijn gemaakt van duurzame materialen en ecologisch verantwoord. Bij de keuze voor een kist is het belangrijk bij de (natuur)begraafplaats of het crematorium te checken of zij bepaalde eisen stellen aan de kist, mand of baar dus neem gerust contact met ze op voor meer informatie.
Mocht je geen kans hebben gehad de uitvaart pop up te bezoeken, dan kun je hier en op mijn instagram nog een indruk krijgen van hoe het er uit zag.
Is een kist verplicht?
Mand of baar? Jazeker, want een kist is niet verplicht. In de Wet op de Lijkbezorging staat de eis dat het lichaam omhuld is. Waardoor het lichaam omhuld wordt, is niet gespecificeerd. Dus dit mag een kist zijn, maar ook een mand of een wade volstaat. Een mand of wade heeft vaak een zachtere uitstraling dan een kist, en nodigt meer uit tot aanraken. Voor een mand worden verschillende materialen gebruikt zoals riet, wilgentenen of bamboe. Bij gebruik van een wade is het sluiten van de wade een prachtig ritueel, waarbij je de wade elke dag een stukje verder dicht kunt doen. Online vind je een duidelijke instructie voor het vouwen van een lijkwade. Wades zijn er in de meest prachtige kleuren en van uiteenlopende materialen zoals linnen, vilt, katoen of hennep.
Of misschien heb je thuis een favoriete deken of sprei dat we als wade kunnen gebruiken. Je bent vrij in je keuze dus kies vooral wat passend is en goed voelt.
Wat zijn de kosten van natuurlijke kisten, manden of wades?
En goed nieuws, de prijzen vallen echt mee, aangezien ik niet met commissies werk maar alle kisten voor inkoopprijs aanbied. Veel bezoekers van de uitvaart pop up stonden met hun ogen te knipperen toen ik ze de prijzen van de kisten vertelde. En niet omdat ze de kisten goedkoper hadden ingeschat. Begrijpelijk, want wat vaak gebeurt is dat de uitvaartondernemer grof verdient op de kist. De kisten gaan één keer en soms wel vaker over de kop, met andere woorden, een makkelijke manier van geld verdienen. Maar gelukkig niet bij iedereen, zo heb ik bijvoorbeeld voor de transparante werkwijze gekozen, waarbij ik elk ingekocht product één op één doorbereken, zonder enige commissie. Ik wil namelijk op geen enkele manier invloed uitoefenen op de keuzes van de families die ik begeleid. Wat gekozen wordt maakt mij oprecht niks uit, want ik verdien niks aan de keuzes die jullie maken. Zo lang het voor jullie goed voelt, doe ik wat ik kan om het te realiseren.
DIY: een duurzaam afscheid
Nog meer besparen op de kist? Maak je eigen kist. Let hierbij wel op dat deze voldoet aan de eisen van de gewenste (natuur)begraafplaats of het crematorium. Je kunt altijd even contact met ze opnemen om dit te checken voor je begint te klussen. Van welk materiaal kan een kist gemaakt zijn? Dit kan massief hout zijn, populier, dennen, grenen, bamboe en zelfs karton (de zogenaamde dooskist).
Of doe het niet zelf maar zoek het dicht bij huis. Staatsbosbeheer biedt in samenwerking met DZU kisten aan van Nederlands hout uit bossen van Staatsbosbeheer. Voor elke verkochte kist wordt ook nog een boom teruggeplant en gaat er een bedrag van 50 euro naar Staatsbosbeheer. Zo doe je ook nog een laatste goede daad en verduurzaam je je afscheid.
Inspiratie
En dan nu tijd voor de nodige inspiratie op het gebied van kisten, manden en wades! Zie je iets wat je aanspreekt of wil je meer weten? Dan kun je altijd contact met me opnemen, ik denk graag mee in jullie zoektocht naar iets passends.