De werkelijke kosten van een uitvaart

De werkelijke kosten van een uitvaartHoe geef je een uitvaart vorm voor een bedrag van 3500 euro?

Wanneer je niet voor je verzekeringsmaatschappij kiest om de uitvaart uit te voeren maar voor een zelfstandig uitvaartondernemer naar eigen keuze, wordt bij een naturapolis een bepaald bedrag uitbetaald. Dit bedrag is bijvoorbeeld bij Dela momenteel 3501 euro. Om die reden zal ik in deze berekening zorgen dat we binnen dit bedrag blijven. Maar wat zijn de werkelijke kosten van een uitvaart?

Ik hoor veel mensen zeggen: “3500 euro daar kun je niks mee, de meest simpele crematie kost al minimaal 7000 euro”. Ik word altijd behoorlijk onrustig als ik dit hoor. Want zulke bedragen, het kan, geloof me het kan zelfs veel duurder. Maar het kan ook zeker voor veel minder. Ik merk vaak dat er veel onduidelijkheid is rondom prijzen in de uitvaartwereld, zoals de prijs van een kist, van rouwkaarten en de daadwerkelijke begrafenis of crematie. 

Daarom zal ik hier een voorbeeld laten zien van wat er te realiseren is binnen het bedrag van 3501 euro. En nee dat houdt niet in dat er geen afscheid kan worden genomen. Want het is wel degelijk mogelijk om voor dit bedrag een mooi en waardig afscheid te realiseren. 

Uitvaartbegeleiding op uurbasis

Hierbij gaan we er vanuit dat ik jullie 5 uur begeleid en dat er sprake is van een technische crematie, wat inhoudt dat er thuis een afscheidsceremonie is en de overledene in de rouwauto zonder nabestaanden naar het crematorium wordt gebracht.

Voor een begrafenis zijn er meer kosten, omdat je dan ook betaalt voor een algemeen graf. Ga er dan vanuit dat je voor het begraven ongeveer 1000 euro kwijt bent.

Voor de opbaring wordt gebruik gemaak van koeling of Bio Sac. Bio Sac is een milieuvriendelijke manier van opbaren, zonder gebruik van koeling. Meer hierover kun je lezen op de website van Bio Sac. We gaan uit van een thuisopbaring. Willen jullie dit liever niet of is dit niet mogelijks, dan kunnen we ervoor kiezen gebruik te maken van een opbaarlocatie zoals Uitvaarthuis Amsterdam. Kosten voor een verblijf van 5 dagen zonder rouwbezoek: 150 euro.

Vervolgens de rouwkaarten. Hiervoor gaan we er van uit dat die online ontworpen en verzonden worden, via mail, facebook en whatsapp bijvoorbeeld. Zo besparen we drukkosten en postzegels. Win win, want tegelijkertijd een milieuvriendelijke oplossing.  

Wat betreft de bloemen ben ik uitgegaan van een luxe rouwboeket. Hier kan ook zeker 50 euro op bespaard worden als we ervoor kiezen om losse bloemen te halen in plaats van een rouwboeket.

Wist je dat rouwvervoer ook is toegestaan in je eigen auto als dit past? Zo zouden we dus zelfs de kosten voor het rouwvervoer kunnen besparen.

Wat kost zo’n uitvaartkist nou echt?

En dan de kist. Dat had je vast niet verwacht voor dit bedrag. Dat zie je inderdaad niet overal. Dit is namelijk de inkoopprijs. En in dit geval, ook de prijs die jullie betalen omdat ik niet met commissies werk maar voor alle producten mijn inkoopprijzen reken. Dit zorgt er voor dat we nu zelfs, dankzij een tijdelijke mooie aanbieding van Fair Coffins voor € 180,29 een prachtige milieuvriendelijke kartonnen uitvaartkist kunnen aanschaffen.

  • 5 uur uitvaartbegeleiding: € 400 euro
  • Aangifte van overlijden gemeente: € 13,80
  • Kist van massief populierenhout: € 361,80
  • Rouwkaarten digitaal: € 0
  • Afscheidsceremonie thuis: € 0
  • Thuisopbaring met Bio Sac of koeling : € 300 euro
  • Eten en drinken voor thuisceremonie: € 500
  • Bloemen: € 100
  • Rouwvervoer: € 200 euro
  • Technische crematie Zorgvlied (zonder aanwezigheid nabestaanden): € 518

Totaalbedrag afscheid: € 2375,60

 

Zoals je ziet is een afscheid mogelijk binnen het bedrag van 3501 euro. In dit geval blijft er zelfs geld over om bijvoorbeeld te besteden aan catering, live muziek, een fotograaf. Of indien er thuis weinig ruimte is, is er budget om een zaaltje af te huren.

Hulp nodig bij het plannen van een uitvaart?

Wil je weten wat een uitvaart volledig op basis van jouw wensen zal gaan kosten? Of ben je gebonden aan een bepaald budget en wil je graag dat ik met je meedenk hoe we de uitvaart voor dat bedrag mooi en waardig kunnen vormgeven? Neem gerust contact met me op, ik denk graag met je mee.