uitvaart in tijden van coronaUitvaart in tijden van corona

Het ondenkbare is werkelijkheid geworden. Juist in deze moeilijke tijden kunnen we elkaar niet steunen zoals we dit zouden willen. Sinds 15 maart mogen er geen bijeenkomsten meer georganiseerd worden, waaronder uitvaarten. Waardoor er alleen nog in besloten kring afscheid kan worden genomen. Wat betekent dit voor een uitvaart in tijden van corona?

De uitbraak van het coronavirus en de besmettelijkheid hiervan zorgt helaas ook voor restricties vanuit het RIVM voor mij als uitvaartondernemer. Zo zal het contact tijdens de begeleiding grotendeels telefonisch zijn, zal de uitvaart zelf in besloten kring zijn en mag er geen koffie geserveerd worden, nee zelfs geen plakje droge cake.

Hoe kunnen we een uitvaart op dit moment dan wel invullen? Hieronder geef ik een paar tips voor de uitvaart in tijden van corona. Voor tips op maat mag je altijd contact met me opnemen.

Organiseer een klein afscheid thuis

Mijn eerste tip is organiseer een kleine bijeenkomst thuis. Afscheid nemen is thuis vaak fijner dan op een onbekende plek en je kunt het invullen zoals jullie zelf willen. Met eigen eten en drinken, zelfgemaakt of van jullie favoriete makers, eten en drinken waarmee jullie herinneringen op kunnen halen. Of laat het afscheid cateren door een zelfstandige die nog bezorgt. Zo kunnen we elkaar ondersteunen. Een voordeel van een afscheidsceremonie thuis is dat je niet gebonden bent aan tijd. Jullie kunnen in alle rust samenzijn en afscheid nemen, zo lang jullie dit willen.

Organiseer een herdenkingsbijeenkomst op een later moment

Mijn tweede tip is organiseer een grotere ceremonie wanneer dit weer mogelijk is. Een voordeel van een herdenkingsbijeenkomst op een later moment is dat er veel meer tijd is om deze te organiseren. Dus je kunt in rust op zoek naar een geschikte locatie, muziek uitzoeken, catering regelen of zelf eten maken. Vul het vooral in zoals jullie dit willen. Je hebt alle tijd om die perfecte afscheidsspeech te schrijven en de mooiste foto’s bij elkaar te verzamelen.

Leg het afscheid vast

Ik raad mensen vaker aan om een afscheid ter herinnering vast te leggen omdat de uitvaart vaak in een roes beleefd wordt. Juist nu mensen niet aanwezig kunnen zijn heeft het vastleggen van de uitvaart door middel van foto’s en/of video nog meer waarde. Als je wilt breng ik je graag in contact met goede uitvaartfotografen.

Niet aanwezig maar wel betrokken

Helaas zul je ermee te maken krijgen dat je geen afscheid kunt gaan nemen van je dierbare. En dat doet pijn, dat is heel moeilijk. Een mogelijkheid is dan het opzetten van een livestream zodat je wel mee kunt kijken en op afstand aanwezig kunt zijn. Creëer voor jezelf een afscheidsmoment thuis, pak een foto van je geliefde, brand een kaarsje en sta stil bij jullie herinneringen.

uitvaart in tijden van corona

Condoleren op afstand

Je wilt mensen steunen op het moment dat ze iemand verliezen. Het liefst geef je ze een knuffel en houd je elkaar even vast. Laat ook juist nu weten dat je aan hen denkt en er voor ze bent, stuur een kaartje, teken een online condoleanceregister of stuur een videoboodschap om je steun te betuigen.

Ik zal alles doen wat ik kan om jullie zo goed mogelijk bij te staan in deze situatie. Neem contact met me op bij vragen en onduidelijkheden, ik adviseer jullie graag om een waardig en passend afscheid te organiseren, ook en juist in deze moeilijke tijden.